Trek de natuur van Flevoland in en je ontdekt nieuwe wildernis met moerassen, plassen en imposante dieren, zoals de konikpaarden en heckrunderen. Verrast word je ook door de grote variatie in polderbossen en graslanden in Flevoland. Je zult zien dat een grote verscheidenheid aan prachtige planten en dieren hun plek hebben gevonden in deze nieuwe natuur.

De Noordoostpolder, het midden van Flevoland en Zuidelijk Flevoland zijn in drie verschillende decennia ingepolderd en hebben daardoor alle drie een eigen karakter wanneer het gaat om natuur en wildlife. Ontdek ongekende (adem)ruimte, beslotenheid van gigantische bossen met verrassende open plekken en woeste moerasgebieden met uitgestrekte waterpartijen. Bespied een lepelaarkolonie. Ervaar het gestommel van grote kuddes heckrunderen, konikpaarden en (in de herfst burlende) edelherten die zich hier regelmatig laten zien. Spot je de zeearend, dan is je geluk compleet. In Flevoland vind je met de Oostvaardersplassen en het Horsterwold natuurgebieden die niet alleen in Nederland uniek zijn, maar in heel (West-)Europa. Ontdek meer over Natuurgebieden in Flevoland.

Wie graag wandelt of fietst, vindt in Flevoland een waar paradijs; het wemelt er van de wandel- en fietspaden. In en langs de verschillende bossen en natuurgebieden zijn afwisselende routes uitgezet, onder andere door Het Flevo-landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Het vrijheidsgevoel van Flevoland overvalt je als je met de wind door je haren langs bossen, stranden en over dijken met prachtige vergezichten over het water, fietst of wandelt. Tussendoor even stoppen voor een picknick op één van de mooie plekjes in de beschutting van het groen of aan de waterrand. Of lekker bijkomen op een prachtig terras. In de zomer, maar ook in andere jaargetijden heeft het Flevolandse water in combinatie met veel natuur en weidse uitzichten iets speciaals. Flevoland biedt ademruimte. Ontdek meer over Wandelen en Fietsen in Flevoland.

De ruimte in Flevoland maakt het mogelijk om lekker actief in de buitenlucht te zijn. Niet zo vreemd dus dat er veel excursies en outdoor-activiteiten in de provincie worden aangeboden. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of het gebeurt in Flevoland. Ga op pad met de boswachter en ontdek de nieuwe wildernis in de Oostvaardersplassen. Vaar mee over het Zwarte Meer naar het Vogeleiland waar ruim zestig vogelsoorten broeden. Al eens een struinexcursie in een Wilgenreservaat gedaan? In Flevoland kan het! 

Ben je liever fysiek actief als je outdoor bent? Waan jezelf in de jungle tijdens een survivaltocht, zet de achtervolging in tijdens een paintballgevecht of laat je van je beste kant zien op de hindernisbaan. Een heerlijke manier om je uit te leven en de sleur van het dagelijks leven te doorbreken! Aan de kleintjes is natuurlijk ook gedacht. Op diverse plekken vind je spannende speelbossen en klimparken. Ontdek meer over Excursies en Outdoor-activiteiten in Flevoland.

Op safari in de Oostvaardersplassen

De natuur van Flevoland is grotendeels door mensenhanden aangelegd. Het zal je verbazen hoe goed dat is gelukt.

Oostvaardersplassen
In de Oostvaardersplassen, het grootste wetlandnatuurgebied van Nederland, fiets of wandel je bijvoorbeeld door een nieuwe wildernis met moerassen, plassen en imposante dieren. Bespied een lepelaarkolonie en ervaar het gestommel van grote kuddes heckrunderen of (in de herfst burlende) edelherten. Lees meer. 

Oog in oog met Konikpaarden in uniek loofbos

Verrassend is ook de grote variatie in polderbossen en graslanden. Je zult zien dat een grote verscheidenheid aan planten en dieren hier hun plek hebben gevonden.

Stille Kern in Horsterwold
In het grootste loofbos van West-Europa, het Horsterwold, kun je zelfs oog in oog staan met Konikpaarden. Bijzonder! In het hart van dit bos vind je de Stille Kern, een duizend hectare groot stiltegebied waar je hooguit het geluid hoort van grazende paarden en koeien of het gefluit van vogels. Lees meer.